Tuesday, March 10, 2015

Death Metal Supremacy 4 (7 martie 2015, Cluj Napoca)

In data de 7 martie, la Cluj-Napoca, in ajun de sarbatori, Bloodlust Booking a organizat un eveniment pe care nu am avut cum sa-l scap – Death Metal Supremacy 4! 

Spre rusinea mea, nu prea am auzit de editiile anterioare, exceptie facand editia III, in cadrul careia au evoluat Sacramental Blood (Serbia) & VxPxOxAxAxWxAxMxC (Austria). Prima trupa trebuia sa vina si pe la Chisinau in cadrul Brutal Attack 3 (2008), a doua a vizitat recent Chisinaul, prin 2013. 
Cu fiecare editie acest festival ia amploare si uite ca la editia 4 sa format un line-up, care m-a lasat cu bale la gura:
   Malpraxis (Romania) / VxPxOxAxAxWxAxMxC (Austria) / Formless Terror (Macedonia) / Defeated Sanity (Germania).



Tinand cont ca demult tot cautam sa-i aducem pe Defeated Sanity in Republica Moldova, cand am vazut afisul de la Cluj Napoca, am luat 2 pastile de Cardiolin :)) si am inceput a ma pregati pentru aceasta zi rosie in calendar. Din oameni care se anuntau ca merg cu mine au fost lume de la Chisinau dar si amici din diferite colturi ale Romaniei, dar toti in ajun de concert s-au trezit corigenti la capitolul financiar sau cu probleme de alta origine, asa ca din Republica Moldova am pornit doar eu cu fratele Grindhop (Abnormyndeffect).
Drumul catre Cluj a fost vesel, cu omul asta nu voi sta niciodata cu degetul in nas plictisindu-ma :)).  Ajunsi la destinatie, dimineata pe la ora 5, am tinut cale catre hostel ’’Transylvania’’, unde urma sa fim cazati ..si mare mi-a fost uimirea cand ajuns acolo, dau nas in nas cu Konstanin (vocalistul) – legenda vie care a stat la baza Despondency.. shiiit, am ajuns sa o traiesc si pe asta. Avand ca deviza – ’’sleep is for the weak’’ & ’’To live and die in LA’’, am lasat somnul la o parte si am stat de vorba cu ei, baietii fiind placut surprinsi cand au auzit ca facem un drum de peste 1000km pentru ai vedea :)) 
Dupa un timp ei au pornit spre Flying Circus Pubb, unde mai aveau pregatiri / soundcheck,  iar noi am facut o tura a orasului, un oras foarte dragut, care isi pastreaza valorile culturale, nu ca la Chisinau, care-s in stare sa demoleze o cladire din sec. 19 si sa-si faca o sala de biliard pentru cocalari exclusivisti. Anotimpul era cu soare, pasarele ciripeau prin parcuri, iar noi pana la ora concertului ne-am oprit la cate un Ciuc - inca una si ma duc, si tot asa pana la vreo 12 unitati, intr-un local, barman-ul caruia a ramas si el uimit de unde tinem cale, si arunca in noi cu tequila din partea casei, si Nicolae Sulac dadea din boxe, sa auzit si la Cluj, ye! Tot aici am chemat sa ne viziteze o basarabeanca stabilita aici la studii - Cristina Talmaci aka Taracan, si astfel am petrecut pana spre ora 20, cand pornisem spre club.


Sorbind bere la un pret foarte special, urcau in scena prima trupa:

Malpraxis: Sa fiu sincer, pana atunci nu am auzit foarte mult de de ei, asa c a fost o experienta in premiera pentru mine, doar pe tobar l-am recunoscut, dupa din trecutul sau din Necrovile. S-au prezentat destul de viu, au un death din ala groovy, catchy, fluidizat, a la Dying Fetus si din primele momente flocosii au inceput a scutura perucile. Din cate m-am mai informat la revenirea mea acasa, trupa e relativ noua, au un EP, iar daca-si vor mentine directia ascendenta de dezvoltare prin materiale calitative, m-ar interesa, caci bucati gen ’’Cold Blood Mutilation’’ imi plac, fara gluma.


VxPxOxAxAxWxAxMxC (Vaginal Penetration of an Amelus with a Musty Carrot): a doua trupa ce a urcat pe scena prezinta o mixtura romantica goregrind din Austria, muzica sub care poti sa-ti invarti bunicuta la un tango, dupa ce ai spalat-o in apele rupte de femei gravide. Daca unii nu s-au prins se stie ca aici totul e in gluma, dansuri, veselie. Dar din toata gluma asta un fapt curios e ala ca vocalistul canta fara aparataj de schimbare a vocii, si totul e la 100% natural, vocal din asta nu am mai intalnit Fiecare se misca din ce avea si cum putea, sa dat si un concurs de flotari pentru cei mai energici. Foarte veseli baietii atat in scena, cat si in afara ei.

Formless Terror: a fost trupa nr. 3 ce a urcat pe scena, de la inceput parca aveau ceva probleme cu sunteul, de pe la jumatatea programului spre final treaba mergea mai bine si chiar foarte bine. Dupa discoteca austriecilor, aici am avut in program un platou de satane, incornorati, suflete negre, ochi in mucegai cu tot tacamul, instrumental destul de tehnic si raw, iar voxul imi starnea niste asocieri cu Matti Way, cunoscatorii il stiu, care nu google it :)). Macedonenii astia chiar o ard foarte ok, nu in zadar stau semnati la Sevared Records, care prezinta cuibul a multor minti anormale :))

Defeated Sanity: iubirea mea, una din cea mai puternica, complexa si originala trupa de brutal death, trupa care impreuna cu albumul ‘’ Passages Into Deformity’’ (2013) a inflorit pe deplin, exact ca o fata la 20 de ani, album iesit exact la 20 de ani de la formare, trupa formata de catre tatal Wolfgang Teske si fiul sau Lille Gruber (tobosarul), parinte care a dezvoltat un diamant in persoana lui Gruber, un adevarat pilon al BDM-ului duce mai departe steagul DS alaturi de alte talente precum Kristian Kuhn(chitara), Konstantin Luhring (vocal), Jacob Schmidt (bass). Pentru mine ei sunt ca un BMW Seria 7, motor biturbo v12, una din cele mai organice trupe, vorba aia - calitate germana. Si uite ca cu ‘’Intitiation’’ prestatia lor a inceput, si tot odata si mosh-ul, de la atmosfera incinsa la scurt timp podeaua sa facut uda, de cadeam ne ridicam si dansam mai departe ca niste draci pe tigaie. Sunet perfect, pasajele imi jucau in cap si le auzeam si in jur, ma simteam ca un ceas elvetian, sincronizare interpretare la super rank. Ce mi-a placut in club e ca nu m-am simtit deloc strain, atmosfera vesela cu toti din jur, mai ales cu aia din pit, am facut si 3 sarituri, de pe scena si nu ca din astea ‘’hey catch me’’, dar din astea gen ‘’fie ce a fi’’ – you only live once, si in rezultat totul adecurs fara incidente, fara clisee pe care la noi in Republica Moldova le mai intalnim inca.

Cireasa de pe tort a fost o dedicatie din partea trupei pentru mine si Radu, pentru miscarea Brutal Basarabia! piesa Perspectives! – cu indemnul: veniti la concerte bixelor (fetitelor) si sustineti miscarea. Lasati rocaritul asta de youtube. :)

Cum spuneam atmosfera a fost foarte faina, preturile la fel, cat pe bautura, atat pe bilet sau merch. Totul mi sa parut destul de fair, nu inteleg de ce unii cam se vaicareau ca e 40roni intrarea. Se merita fratilor, in caz ca stii cine vine sa-ti cante, si poti sa simti cat cantaresc.

Asa ca pe viitor, sustineti toata treaba care o face baiatul asta -  Paul Lucian aka Bloodlust Booking, pentru ca face o treaba foarte buna si merita sustinut, o face pentru voi, pentru oras, pentru distractie, nu o face ca sa-si ia ghete si toale de pe urma voastra.. din contra se lasa cu chestii mai nedorite, insa nu e de comepetenta mea sa le dezvaluiesc acum.
Am cunoscut oameni noi, buni, asta e bine si cel mai important, sa ne auzim de bine la evenimentele din viitor!
Kepp the underground alive!
Salutari si ganduri bune! Tudor aka Misarubka. \m/

No comments:

Post a Comment